Rikkalik võileib ehk smørrebrød heeringaga

Skandinaavia stiilis rikkalik võileib on täitsa omaette eine. Heeringas, peet, marineeritud punane sibul ja vutimunad….mmm, nii hea! Sellist suurt võileiba on mugav süüa noa ja kahvliga.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 20 minutit

Koostisosad

  • 2 suurt viilu haputainasaia või rukkileiba
  • 1-2 heeringafileed vürtsidega (Kapten Grant)
  • 6 värske kurgi viilu
  • küüslaugu idandeid või hakitud murulauku
  • 6 vutimuna

Marineeritud sibul:

  • 1 punane sibul
  • 0,5 tl suhkrut
  • 4-5 sl valge veini äädikat
  • 1 sl oliiviõli

Peedisalat:

  • 5 sl keedetud riivitud peeti (ilma vedelikuta)
  • 1 sl majoneesi
  • 1 sl hapukoort
  • soola

Valmistamine

Valmista esmalt marineeritud sibul. Viiluta sibul rõngasteks. Sega kausis suhkru, valge veini ja oliiviõliga. Vajuta sibularõngaid vajadusel allapoole, et nad oleksid kenasti vedelikuga kaetud. Tõsta külmkappi u 10 minutiks maitsestuma. Peedisalatiks sega kõik ained omavahel, maitsesta soolaga. Keeda vutimunad, “ehmata” ning koori. Lõika munad pooleks. Lõika heeringafileed tükkideks.

Tõsta saia- või leivaviilud taldrikule. Tõsta neile ühtlase kihina peedisalatit. Lao peale kurgiviilud. Kurgile tõsta heeringatükid. Lisa marineeritud sibularõngad ja vutimunad. Puista pele küüslaugu idandeid või hakitud murulauku.